Tietoa ja kritiikkiä tuulivoimaloiden sijoittamisesta Pohjanmaalla.

Sähkönkulutus huipussaan - Yksikään tuulimylly ei tuota sähköä

 Kimmo Lundén 21.1.2014

http://www.talouselama.fi/uutiset/sahkonkulutus+huipussaan++yksikaan+tuulimylly+ei+tuota+sahkoa/a2227486

Suomi on nyt tuontisähkön varassa, muuten paleltaisiin. Kello viideltä keskiviikkona iltapäivällä Suomen sähkönkulutus on lähellä talven huippulukemia, kulutusta on parhaillaan runsaat 123 600 megawattia teholla mitattuna. Sähköntuotantoa syntyi ydinvoimaloissa, vesivoimaloissa, hiililauhteella, kaukolämmön ja teollisuuden yhteistuotannossa yhteensä 11 410 megawattia. Tuonti tuli joka ilmansuunnasta yhteensä 2 300 MW.

Mutta yksi voimatekijä puuttuu joukosta: tuulivoimaa syntyy parhaillaan maan yhteensä 211 tuulimyllyssä pyöreät nolla megawattia. Suomen koko 448 megawatin tehoreservi seisoo pakkasessa tuulimyllyn lavat tanassa. odottaen josko huomenna taas tuulisi.

 

Ei tuule huomennakaaan. Korkeapaine sydäntalvella ei liikuta ilmavirtoja. Myllyt seisovat huomennakin.

Suomen sähköjärjestelmän reaaliaikaista tilaa voi seurata kantaverkkoyhtiö Fingridin internet-sivuilta tästä linkistä.

Suomen tuuliolosuhteita on tutkittu ja kehuttu lupaaviksi. Maahan on rakennettu tuulivoimaloiden verkko, ja jossain päin Suomea on ajateltu tuulevan aina, jos tyyni ilma seisottaa myllyjä vaikkapa pohjoisessa.

Nyt laaja korkeapaine seisottaa tuulivoimaa kattavasti. Edes tuulisähkölle taattu takuuhinta 105,3 euroa megawattitunnilta ei saa myllyjä pyörimään.

Sähkön aluehinta Suomen tukkumarkkinoilla on kivunnut 65,08 euroon/MWh.

Fingridin käytönvalvontamittausten mukaan Suomen sähkönkulutuksen tuntikeskiteho nousi talven uuteen ennätykseen noin 14 200 megawattiin maanantaina 20.1 aamulla klo 8-9.  Kulutus on noussut talven huippulukemiin viikon jatkuneiden pakkasten vuoksi. Sähkönkulutus pysyy suurena jatkossakin, jos pakkaset jatkuvat nykyisellä tasolla. Suomen sähkönkulutuksen kaikkien aikojen ennätys on hiukan vajaa 15 000 megawattia helmikuulta 2011.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Kirjaudu Kattiharjuun osallistuaksesi keskusteluun