Tietoa ja kritiikkiä tuulivoimaloiden sijoittamisesta Pohjanmaalla.

Syöttötariffi

Kattiharjun laskettu nimellisteho on noin 270 MW. Nimellisteho on kuitenkin kaukana todellisesta tehosta, joka on noin 20 % nimellistehosta. YVA-arvioinnissa laskelmat jäävät jopa tämän alle. Kattiharju siis tuottaisi parhaimmillaankin noin 55 MW keskitehon. 

Suomen tehontarve on vuodenajasta riippuen 9.000 - 15.000 megawattia. Keskiteholla Kattiharju tuottaisi koko maan sähkönkulutuksesta puolisen prosenttia eikä riittäisi edes yhden sellutehtaan tarpeisiin. Vaikka hanke on valtava, sen merkitys energiantuotannossa on varsin vähäinen.

Syöttötariffi takaa tuulivoiman tuottajalle takuuhinnan 105,30 euroa megawattitunnilta vuoden 2015 loppuun asti ja siitä eteenpäin 83,50 e/MWh. Sähkön todellinen markkinahinta on tyypillisesti noin 35 - 45 e/MWh. Erotuksen maksavat sähkön kuluttajat kukin omissa sähkölaskuissaan. Kattiharjun hanke siis nostaa meidän kaikkien sähkölaskua. On päivänselvää, että koko hankkeen ainoana tarkoituksena on kerätä voittoa tukiaisten muodossa, vaikka hurskaasti puhutaankin ympäristön suojelusta.

Voimaloiden käyttöiäksi on laskettu noin 25 vuotta ja koneistoja uusimalla jopa 50 vuotta. YVA-arvioinnin mukaan tuulivoimayhtiö purkaa mastot kun ne poistetaan käytöstä. Hyvin todennäköisesti tästä on tulossa uusi Talvivaara ja veronmaksajat saavat siivota sotkut. Tuulivoimayhtiöiden pitäisi toimia kuten ydinvoimalatkin: käytön aikana kerätään riittävä summa myös laitosten purkuun ja jätteiden piilottamiseen. YVA-arvioinnissa sanotaan, että purkujätteellä saattaa olla romuarvoa. Pääosa romusta on kuitenkin betonia, joka on täynnä terästä eikä sille ole mitään käyttöä. Ainut arvokas osa olisi kaapeleissa oleva kupari ja alumiini, mutta ei kaapeleita kannata maasta kaivaa ylös. 

Tauno Hakamäki, Ypäjä

No Avatar
Admin on To, 28/11/2013 - 19:37

Kalle Isokalli kirjoitti blogissaan (http://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2013/11/26/liikaa-nollia/) osuvasti:
"Ministeri Pekkarinen ajoi läpi tuulivoimalle syöttötariffin, joka takaa sen että niihin sijoittavat ulkomaalaiset yhtiöt saavat takuuvarmasti kupata suomalaisia veronmaksajia. Perusteluina oli tietenkin työllisyys. Pekkariselta jäi huomaamatta, että tuulivoimalat tehdään Tanskassa ja ne käy Suomessa pystyttämässä virolainen porukka. Jos sattuu tuulemaan kauniina kesäpäivänä, verovaroin tuettu tuulisähkö joudutaan myymään tappiolla Venäjälle. Ymmärsikö Pekkarinen tukevansa suomalaisten verovaroilla Tanskalaisia tuulivoimalayrityksiä, virolaisia rakennusmiehiä ja tarjoavansa Pietarin asukkaille halpaa sähköä?"

No Avatar
almiina on To, 28/11/2013 - 22:57

http://www.trafi.fi/filebank/a/1359714769/1975bef84bde11c9a4c68f403c7e7d...
Tuolla sitä oli ohjetta, eli 2km varoalue, jossa tehokkaat vilkkuvat valot. Eipä enää näy tähtitaivas. Tämä nyt ei liity tariffeihin, mutta en voi aloittaa uutta aihetta.

Almiina peräkylältä

No Avatar
Admin on To, 28/11/2013 - 23:25

Laitoin kirjautuneelle käyttäjälle mahdollisuuden lisätä uusi aihe (  Lisää uusi sisältötyyppi Foorumin aihe) ylemällä tasolla lisää siis uuden aiheen/otsikon. Kiitos havainnosta.

No Avatar
thaka on Pe, 29/11/2013 - 11:22

Nuo valot ovat iso ongelma. Valot pitää asentaa lentoesteen ylimpään kohtaan eli potkurin lavan kärkeen ja valon pitää palaa ainakin silloin, kun lapa liikkuu yläasennossaan. Valot siis vilkkuvat, mutta lisäksi myös liikkuvat, vieläpä vinhaa vauhtia.

Kun korkeus on 200 metriä ja myllyjä 89 kappaletta, niin tivoliltahan tuo näyttää. Tuulipuistosta taitaakin tulla huvipuisto, paljon melua ja vilkkuvia valoja. Näkyy selkeällä säällä vähintään kymmenen kilometrin päähän. Ei siinä voi tähtitaivasta eikä komeettoja ihailla. Jos maaseudun rauha halutaan näin muuttaa "modernimmaksi ja teknisemmäksi", niin siinä kyllä onnistutaan, kaikessa karmeudessaan.

Tauno Hakamäki, Ypäjä

No Avatar
Elisa on Su, 01/12/2013 - 22:17

Tirehtööri kertoi, että lentoestevalot räpsähtävät kuin kameran salama useita kertoja minuutissa. Lisäksi ne synkronoidaan saman aikaisiksi. On siinä niin pienillä ihmisillä kuin metsän eläimillä ihmettelemistä.

Elisa

No Avatar
kettu on Ma, 02/12/2013 - 18:02

Oli pakko tulla hieman kommentoimaan tätä Kattiharjun tilannetta. Asun itse vaasan sundomissa ja tännehän rakennettiin 2012 talvella se kuuluisa Merventon mylly. Silloin suomen suurin (napakorkeus 125m). Alusta asti olemme saaneet kärsiä siitä lähtevää meteliä. Häiritsevintä on matalataajuinen melu joka tunkeutuu myös talojen sisälle. Osalla asukkaista on vaikeuksia nukahtaa öisin melun takia. Melu on sellaista hyppivää eli välillä kuuluu erittäin voimakkaasti ja sitten saattaa olla sekunnin hiljaista kunnes alkaa uudelleen. Siihen ei millään totu. Asukkaat ovat valittaneet melusta jo pitkään vaasan kaupungille ja Merventolle mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Merventon johtaja Patrik Holm on tiedotusvälineissä luvannut parannuksia mutta todellisuus on muuta. Melu kuuluu erittäin häiritsevästi n.1,5km päähän voimalasta. Kauempanakin sen voi kuulla mutta vaimeammin. Myös tuulen suunta ja voimakkuus vaikuttaa asiaan. Eli vinkkinä teille jotka asutte alle 2km tulevista myllyistä niin nyt kannattaa yrittää vaikuttaa. Sitten kun myllyt on pystyssä niin on myöhäistä. Täällä sundomissa herättiin liian myöhään...

kettu

No Avatar
almiina on Ma, 02/12/2013 - 21:04

On kyllä aikomus tehdä kirjallinen komentti/valitus mikä se nyt onkaan. 4.1.2014 mennessä se on tehtävä. Lentoestovalojen asentamisista ja vaikutuksista kysyin torstaina 28.11, ei osattu/haluttu vastata siihen juuri mitään. Meiltä on lähimmälle voimalalle alle 2 km ja se äänen mahdollinen hairitseminen mietityttää myös kovasti.

Almiina peräkylältä

No Avatar
Elisa on Ma, 02/12/2013 - 20:57

Luin taannoin Pohjalaisesta, miten Patrik Holm leimasi Sundomin asukkaita. Hänen mukaansa "vain muutama perhe kokee turbiinin häiritsevänä". Ajankohtainen kakkonen 12.11 näytti miten tuulivoimateollisuuden edusmies Jari Suominen  leukaili, ettei voi olla niin että "joka torpasta ja  joka mökistä" olisi kahden kilometrin suojaetäisyys voimalaan. -Kummallista miten tällainen suojavyöhyke on mahdollista yli 50 miljoonan asukkaan Englannissa.

Kattiharjussa on todellakin nyt vaikuttamisen paikka, mutta älkää antako periksi Sundomissakaan! Pakko on Vaasan viranomaisten jossain vaiheessa herätä. Toivovathan he tietenkin, että väki väsyisi ja alistuisi. Merventosta ei kannata sanoa mitään.

Elisa

No Avatar
tapanihella on Ma, 16/12/2013 - 15:51

Tänä päivänä pitäisi jokaisen Don Quijotenkin havahtua taistelemaan todellista vihollista vastaan, joka on ilmaston lämpeneminen. Kaikki ekologiset energiantuotantokeinot pitäisi ottaa riemusta kiljuen vastaan, sen sijaan, että pyritään estämään jokaisen tuulimyllyn pystyttäminen.

Onhan kuitenkin selvää, että muutama syysmyrsky kaataa tuhatkertaisesti enemmän metsiä, kuin mitä muutama metsään sijoitettu tuulimylly tarvitsee tilaa.

No Avatar
Testaaja on Ma, 16/12/2013 - 22:56

Ilmaston lämpenemistä vastaan voidaan taistella vain hiidioksidi päästöjä vähentämällä. Sitä vähennystä ei synny lisäämällä tuulivoimaa. Tuulivoima päinvastoin lisää kaasuturbiini voimaloiden tarvetta.

No Avatar
thaka on Ma, 16/12/2013 - 17:44

Just joo, mutta hyväksyisitkö omalle takapihallesi lähes sata meluisaa ja välkkyvää tuulimyllyä? Eihän tässä ole mistään metsien kaatumisesta kyse, vaan kymmenkertaisesti metsää korkeammista rakennelmista ja koko maiseman totaalisesta muutoksesta.

Ekologian kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, kyseessä on pelkkä rahastus.

Tauno

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Kirjaudu Kattiharjuun osallistuaksesi keskusteluun